Lions slår ett slag för clowner på barnavdelningar

Lions i Emmaboda har tagit täten inom Lionsorganisationen i länet för att stödja verksamheten Clownlabbet. Clownerna Mikael Lovestedt och Martin Ibohm besöker regelbundet barnavdelningarna inom sjukvården inom och utom länet.

Clownlabbet består av skådespelarna/clownerna Mikael Lovestedt och Martin Ibohm. Det har Kalmar som bas, men de jobbar även i Kronoberg och Blekinge. Clownlabbet syftar till att besöka barnavdelningar och barnmottagningar på de tre länens sjukhus för att sprida glädje i en svår tid.

– Vi i Lions i Emmaboda tycker att Clownlabbet är en mycket bra verksamhet och vi kontaktade andra Lionsklubbar i Kalmar län och tillsammans beslöt vi att detta är något som vi absolut vill uppmuntra och stödja, säger Åke Svensson i Lions.

– Den satsningen som vi gör är på framträdanden i Kalmar län, tilläger Göte Lundberg.

Klubbarna i Emmaboda, Borgholm, Färjestaden, Mörbylånga, Högsby, Kalmar Skälby, Nybro, Oskarshamn och Torsås har alltså skänkt pengar till Clownlabbets verksamhet och det är klubben i Emmaboda som administrerar pengarna.

– Vi har sett till att de har kommit till Clownlabbet, säger Åke Svensson.

Åke Svensson och Göte Lundberg i Lions Emmaboda.Foto: Peter Lejon

Lions i Emmaboda jobbar med projekt som är såväl lokala och regionala som internationella.Clowlabbet förgyller verkligen barnens vardag på sjukhusen.

– Det här är ett exempel på våra regionala satsningar och i förra veckan delade vi ut vårt musikstipendium till ungdomar på Hjärtegalan i Lindås, och det är en av våra årliga, lokala satsningar, säger Göte Lundberg.

Alla klubbarna som nämnts har förbundit sig att skänka pengar till Clownlabbet under tre år.

– Clowlabbet förgyller verkligen barnens vardag på sjukhusen. Det är en mycket viktig verksamhet, och föräldrar kan ju ofta inte vara på sjukhuset hela tiden eftersom de måste sköta sina jobb, säger Åke Svensson.

Som clown är Mikael Lovestedt känd som Clownen Mike och Martin Ibohm kallar sig för Ka-Bom. Clownerna är specialutbildade för att arbeta med sjuka och funktionsnedsatta barn, ungdomar och äldre. De fokuserar på det friska hos varje individ och strävar efter att sprida hopp och glädje till människor som har det svårt, var de än befinner sig i samhället.

Barnklinikerna i Kalmar, Västervik, Växjö och Karlskrona samt barnmottagningen i Ljungby får regelbundet besök av clownerna. Verksamheten genomförs i samarbete med Folkuniversitetet. Övriga bidrag och donationer kommer från stiftelser och fonder, företag, ordnar, loger, organisationer och privatpersoner.

 

Texten skriven av Peter Lejon, Tidningen Barometern 2023-02-21

Mikael Lovestedt och Martin Ibohm driver tillsammans Clownlabbet som besöker barn på länets sjukhus. Nu får de stöd från Lions. Foto: Privat

Åke Svensson och Göte Lundberg i Lions Club Emmaboda. Foto: Peter Lejon